Macron ve Barnier’ye karşı birleşik işçi cephesi!

2023 senesinde emekçilerin emekliliklerini müdafaa etmek için seferberlikleri esnasında, işçi hareketinden gelen partiler (PS, Asi Fransa ve PCF) sendikalar birliği şefleriyle genel greve mani olmuşlardır. Aylar boyunca çözümün hükumetin projesinin müzakeresinde, eylem günlerinde, tekrar edebilen grevlerde, tencerelerle gürültü yapılan gösterilerde, Anayasa Mahkemesi’ne yapılan çağrılarda, Parlamento’da EELV [Yeşiller], LIOT, LR [Cumhuriyetçiler] ve RN [milliyetçi parti] ile oylamalarda olduğu yanılsamasını yaydılar. Sendikal bürokrasilerin ve sosyal-emperyalist partilerin Fransız kapitalizmini genel bir grevden koruma tasası ve burjuva devlete müşterek teslimiyetleri mağlubiyete yol açmıştır.

Bunun neticesi Bolloré kapitalist grubunun yardımıyla halkın memnuniyetsizliğini ecnebi emekçiler ve Müslümanlara yönlendiren RN partisinin Avrupa Parlamento seçimlerini ve genel seçimlerin ilk turunu kazanmış olmasıdır. Emekçiler ve tahsiline devam eden gençleri seferberliğe çıkarmaktan ziyade, reformist partiler EELV ile Yeni Halk Cephesi’ni oluşturmuşlardır. “Cumhuriyetçi cephe” adına Yeni Halk Cephesi (NFP) , Borne’un [eski başbakan], Darmanin’in [eski içişleri bakanı], vs. seçilmesi çağrısı yapmış ve böylece RN’in sistem karşıtı propagandasını beslemiştir. Bunun ardından 19 temmuz tarihinde “Cumhuriyetçi cephe” Parlamento’daki mevkileri bölüşmüş ve RN’e kendisini mağdur olarak gösterme fırsatını vermiştir.

İki defa, Macron’un partisi sandığa gömülmüştür. Ancak 5. Cumhuriyet kurumlarına dayanarak Macron hâlâ işbaşındadır. Bu arada Adalet sistemi Filistin yanlısı militanlara soruşturma açmaya devam etmekte, Kanak yöneticileri hapiste kalmaya devam etmekte (RN’in tasvibiyle), göçmenler Akdeniz’de ve Manş denizinde boğulmaya devam etmekte (RN’in tasvibiyle), emekçiler 64 yaşında emekliye ayrılmakta, patronlar sosyal katılım istisnalarından istifade etmekte (RN’in tasvibiyle), öğrenciler yemeklerinden tasarruf etmekte, emekçiler ekonomik sebeplerden ötürü işten çıkarılmaktadırlar (RN’in tasvibiyle), vs.

21 ağustos tarihinde Panot (Asi Fransa mebus grubunun başkanı), “64 yaşında emeklilik reformunun iptali için bir ekseriyet” olduğuna inanıyormuş gibi yapmıştır. RN ile birlikte mi? 26 ağustos tarihinde NFP, Macron’un çağrısına uslu bir şekilde uyarak görüşmeye gitmiş ve böylece ona Başbakanı seçme hakkını tanımıştır. Asi Fransa, Macron’dan kanuni bir şekilde kurtulmak için de Gaulle’cü anayasanın (Senato ve Parlamento’da üçte iki ekseriyet gerektiren) 68. maddesinin kullanılabileceği yanılsamasını yaymaktadır. CGT sendikasının ses çıkarmadan desteklediği 7 eylül saptırmasının [gösteri ve eylem günü] maksadı budur.

5 eylül tarihinde, Le Pen’in yeşil ışığıyla Macron seçimlerde reylerin %6.57’sini alan LR partisinin bir mensubunu Başbakan olarak atamıştır. Barnier, Ciharc ve Sarkozy’nin eski bakanıdır, göçe, kürtaj hakkına ve eşcinsellerin haklarına düşmandır. Macron-Barnier hükumetinin ik görevi, Medef [patron teşkilatı], LR, MoDem, Horizons, Renaissance… taleplerine uygun kemer sıkma bütçesini parlamentoya sunmak olacaktır. Philippe [Macron’un eski başbakanı] ve Le Pen şimdiden bir sonraki siyasi krize hazırlanmaktadırlar.

Eğitim sektöründe üç sendika yönetimi, FSU, CGT ve SUD, 10 eylül gününü bir eylem günü yapma çağrısında bulunmuşlardır. Fakat kim Macron-Barnier hükumetinin 10 eylül akşamında boyun eğeceğine inanabilir? CGT ve Solidaires sendikalarının konfederal yönetimleri 1 ekim tarihinde “grev ve gösteri” çağrısında bulunmuşlardır. Fakat kim Macron tarafından atanmış bir hükumetin 1 ekim akşamı boyun eğeceğine inanabilir?

Acil olan, işçi sınıfının kuvvetini Macron’a karşı, burjuvazinin hizmetinde olan her türlü hükumete karşı, patronlara karşı birleştirmektir: iş, tahsil ve yaşam yerlerinde demokratik olarak tartışıp karar vermek için, mücadelelerin öz müdafaasını teşkilatlandırmak için genel asambleler tertip etmek, genel asamblelerin görevden alabilecekleri komitelerin seçilmesi, bu komitelerin yerel, bölgesel ve milli ölçekte koordine edilmeleri ve merkezileştirilmeleri icap eder.

Macron’un emekliliğe ve işsizlere karşı aldığı kararlar, Macron’un hizmet içi eğitim hakkına ve kamu eğitim emekçilerine karşı aldığı tüm kararlar iptal edilsin!

Maaşlar ve sosyal yardımlar arttırılsın, fiyatlara göre seyyar merdiven uygulansın!

Gerici planlar ne görüşülsün, ne müzakere edilsin! Maaşlı çalışan sendikaları, Ekonomik, Sosyal ve Çevre Konseyi’nden, Emeklilik Yönelim Konseyi’nden, Üst Eğitim Konseyi’nden, Yüksek Eğitim ve Araştırma Konseyi’nden ve kapitalist grupların yönetim kurullarından çıksın!

Vergi muafiyetlerine son verilsin, emekçi katılım payları ve halkın tüketimindeki vergiler kaldırılsın, gelir ve varlık için halkın kontrolünde yüksek oranda artan oranlı vergi getirilsin!

Kapitalist gruplara emekçilerin ve nüfusun kontrolünde el konulsun!

Göçe karşı kanunlar iptal edilsin, hudutlar mültecilere, emekçilere ve öğrencilere açılsın!

Kanak militanlar salıverilsin, Yeni Kaledonya için istiklal!

Terörizmi övme suçu kaldırılsın, Filistin yanlısı militanlara karşı tüm soruşturmalar ve cezalar iptal edilsin, İsrail’e silah teslimatı durdurulsun!

Mesleki ordu ve baskı kuvvetleri lağvedilsin, halk silahlansın!

Kahrolsun Macron ve Barnier, 5. Cumhuriyet lağvedilsin! Taban komitelere dayalı işçi hükumeti kurulsun, Sosyalist Avrupa Birleşik Devletleri!

5 eylül 2024